Kim Espen Friskilæ (36) bor opprinnelig i Trondheim, men valgte å søke studieplass ved HØFY i Gjøvik. Kim Espen har tidligere gått på teknisk fagskole i Trondheim, og går nå sitt andre år på en bachelor i byggeplassledelse ved HØFY. Studiet strekker seg over 2,5 år på deltid og er nettbasert med tre fysiske samlinger på Gjøvik per semester. Ved siden av studiene jobber han med faglig ansvar i et elektrofirma. 

Hvorfor studere på HØFY?

Kim Espen valgte å studere på HØFY for å få en formell kompetanse på det han driver med til vanlig, og for å kunne stille litt sterkere med tanke på konkurransen i markedet. Han forteller at han er positivt overrasket over studiet. 

– Det var ikke så tøft som jeg hadde trodd det skulle bli. Det var egentlig veldig greit. 

Bachelor i byggeplassledelse er et studie som er lett overkommelig med en fulltidsjobb ved siden av.

Kim Espen tar en nettbasert bachelor i byggeplassledelse på 2,5 år.

Reiser fra Trondheim til Gjøvik

I hovedsak er studiet nettbasert med digitale forelesninger. Men når det er fysiske samlinger på Gjøvik så pendler Kim Espen fra Trondheim til Gjøvik. Han forteller at han synes ordningen fungerer bra. Når det først er samlinger så pleier han å kjøre nedover, og sove over i Gjøvik. Ofte samler de seg flere sammen på kveldene hvor de både løser oppgaver og spiser sammen. De fleste i klassen kommer fra andre steder rundt om i landet, så de er ofte flere tilreisende som samles for å jobbe med gruppeoppgaver. 

Studiehverdag med mye erfaringsutveksling

På de fysiske samlingene blir det mye diskusjoner blant studentene. Det er mange med forskjellige bakgrunner og erfaringer, og dette vet studentene å dra nytte av. Kim Espen forteller at det er de fysiske samlingene han får aller mest ut av. 

– Det beste er de diskusjonene som vi får i klasserommet. Både det å kunne lære av hverandre og det å kunne dele de utfordringene man møter på på byggeplassen. Det er kjempebra. Kontra at det bare er enveis fra læreren så er det en del diskusjoner. Det er jo det beste med det, forteller Kim Espen. 

Mulighetene etter studiet

Med en bachelor i byggeplassledelse stiller Kim Espen sterkere i markedet enn tidligere – noe som også var grunnen til at han valgte å studere på HØFY. 

– Når mange store entreprenører skal regne anbud for kommune og stat, så måler de litt på pris, litt på CV, litt på oppgaveforståelse – og da er det veldig mange som scorer mye høyere hvis de har ingeniør eller bachelor. Det var mest derfor jeg tok studiet. For å få en formalkompetanse.